Canyon Team Vlaanderen vzw

Home

Terugroepactie van Petzl PIRANA-afdalers

Terugroepactie van PIRANA-afdalers (D005AA00 en D005AA01) vanwege een verdrinkingsgevaar als het touw per ongeluk wordt geblokkeerd in de vergrendelingsgroef. Stop onmiddellijk met het gebruik van de afdalers die door deze terugroepactie worden getroffen.

In bepaalde situaties, waarbij de gebruiker het touw door de PIRANA laat glijden om vrijwillig in het water te vallen, loopt het touw snel door het afdaalapparaat en kan het onverwacht vastlopen in de vergrendelingsgroef van de PIRANA. De gebruiker wordt dan geblokkeerd en kan het touw mogelijk niet uit deze positie verwijderen. Deze situatie kan gevaarlijk zijn, met kans op verdrinking, vooral als de gebruiker vastzit onder een waterval of in een bassin.

Nieuwe feedback uit het veld sinds de veiligheidswaarschuwing van juli 2021 heeft Petzl doen besluiten om de betrokken PIRANA’s terug te roepen.
Als u een PIRANA heeft die getroffen is door deze terugroepactie, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en neem contact op met Petzl.

Techniekdag / opfrissingsdag 30 januari 2022, Hasselt

Op 30 januari organiseren we een techniekdagje aan de klimtoren van Hasselt, om de touwtechnieken wat op te frissen, en om enkele nieuwe technieken aan te leren die vanaf heden thuishoren in de opleiding Zelfstandig Canyoneer.
Deze opleidingsdag is bedoeld voor iedereen die in het verleden een opleiding niveau 2 (Zelfstandig Canyoneer) of hoger gevolgd heeft.
Je moet lid zijn van KBF om deel te kunnen nemen aan deze techniekdag.

CTV Treffens 2022

CTV organiseert in 2022 minimaal twee canyontreffens.

Het eerste treffen is in de paasvakantie, en zal doorgaan in de Ain (Frankrijk). De exacte locatie moet nog nader bepaald worden. Afhankelijk van de meteorologische omstandigheden kan er uitgeweken worden naar de Ain of de Jura, en kan er eventueel gekozen worden voor een gîte in plaats van een camping. De prijs van het treffen zal ook op basis van deze beslissing bepaald worden.

Voor de opleiding Basic Canyoneer is er in 2022 de optie om de buitenlandstage te doen tijdens de maand april of in de maand juli. De cursisten hebben de keuze, maar slechts één van de twee buitenlandstages is in de prijs inbegrepen

Specifiek voor de opleiding Zelfstandig Canyoneer is er de optie om deel te nemen aan het treffen tijdens de paasvakantie waar ze onder begeleiding al enige ervaring in de canyon kunnen opdoen.

Het tweede treffen vindt plaats in de eerste week van de zomervakantie, van 2 tot 9 juli 2022 in de Haute-Savoie. Dit treffen valt dus samen met de buitenlandstage van de opleidingen Basic, Zelfstandig en Advanced Canyoneer.

 

 

 

Opleiding Advanced Canyoneer 2022

Beste canyoneers,

De data van de opleidingen Advanced Canyoneer voor het opleidingsjaar 2022 zijn vastgelegd.

Om deel te nemen aan deze opleiding moet je minimaal opleidingsniveau 2 hebben bereikt. De praktische kennis van opleidingsniveau 2 moet vlot in de vinger zitten en zal worden getest via een toelatingsproef in Hasselt op zondag 20 februari 2022 om 12u.

De opleiding CTV Advanced Canyoneer bestaat uit 8 opleidingsdagen, die zullen doorgaan tijdens deze weekends

 • zaterdag 12 / zondag 13 maart 2022
 • zaterdag 23 / zondag 24 april 2022
 • zaterdag 14 / zondag 15 mei 2022
 • zaterdag 11 / zondag 12 juni 2022

De opleiding wordt afgerond met een buitenlandstage in de eerste week van juli.

Praktijkstage

 • Zaterdag 2 juli tot zaterdag 9 juli 2022: Praktijkstage in de Haute-Savoie (Fr)
  Verblijf op Camping Village Mont-Blanc l’Ecureuil (Sallanches – Passy, Frankrijk)

Inschrijven kan via deze link

 

Opleiding Zelfstandig Canyoneer 2022

Beste vrienden,

De data van de opleidingen Zelfstandig Canyoneer voor het opleidingsjaar 2022 zijn vastgelegd.

De opleiding Zelfstandig Canyoneer vangt aan met een introductie- en materiaalkennisavond op woensdag 23 februari 2022, die online of fysiek ter plaatse gevolgd kan worden. Vervolgens vinden er opleidingsdagen plaats op zondag 17 maart 2022 en zondag 27 maart 2022.

Specifiek voor de opleiding Zelfstandig Canyoneer is er in 2022 de optie om een ervaringsstage te doen tijdens de maand april. Dit is optioneel, de cursisten hebben de keuze om deel te nemen aan het treffen tijdens de paasvakantie waar ze onder begeleiding al enige ervaring in de canyon kunnen opdoen.

Na de paasvakantie zijn er nog drie opleidingsdagen: zondag 24 april 2022, zondag 15 mei 2022 en zondag 12 juni 2022. 

De daadwerkelijke buitenlandstage (het evaluatiemoment van de opleiding) is echter in juli. De buitenlandstage is in de prijs inbegrepen, de ervaringsstage in april is extra te betalen.

Inschrijven kan via deze link

 

Opleiding Basic Canyoneer 2022

Beste vrienden,

De data van de opleidingen Basic Canyoneer voor het opleidingsjaar 2022 zijn vastgelegd.

De opleiding Basic Canyoneer vangt aan met een introductie- en materiaalkennisavond op woensdag 23 februari 2022, die online of fysiek ter plaatse gevolgd kan worden. Vervolgens vinden er opleidingsdagen plaats op zondag 17 maart 2022 en zondag 27 maart 2022.

Specifiek voor de opleiding Basic Canyoneer is er in 2022 de optie om de buitenlandstage te doen tijdens de maand april of in de maand juli. De cursisten hebben de keuze, maar slechts één van de twee buitenlandstages is in de prijs inbegrepen.

 • Zondag 10 april tot zondag 17 april 2022: Praktijkstage in de Ain (Fr)
  Exacte locatie nog te bepalen
  of
 • Zaterdag 2 juli tot zaterdag 9 juli 2022: Praktijkstage in de Haute-Savoie (Fr)
  Verblijf op Camping Village Mont-Blanc l’Ecureuil (Sallanches – Passy, Frankrijk)

Inschrijven kan via deze link

Treffen Parc National des Écrins, Frankrijk (24 – 31 juli 2021)

Van 24 tot 31 juli 2021 organiseert CTV een treffen in de Écrins (Frankrijk).

De kostprijs voor het treffen is 100 euro p.p. zonder maaltijden.De optie Vol Pension wordt voorzien. Dan kan je genieten van ontbijt met warme drank, broodje voor s middags (zelf samen te stellen) en een uitgebreid avondmaal (zonder drank). Vanzelfsprekend zorgen alle deelnemers zelf voor hun eigen kampeermateriaal en canyoninguitrusting.
Inschrijven kan via deze pagina

Opleidingen ZC & AC 2021/2022

~~~~~~~~~~~~

De opleidingen voor 2022 staan open!

~~~~~~~~~~~~

 

In 2020 hebben we vanwege de corona-crisis geen opleiding Zelfstandig Canyoneer en Advanced Canyoneer kunnen geven met CTV. Jammer, maar helaas, maar het is nu eenmaal zo. Ondertussen heeft het bestuur de koppen bij elkaar gestoken (via videoconferentie, uiteraard) en zijn de nieuwe datums voor de opleidingen Zelfstandig Canyoneer en Advanced Canyoneer voor 2021 bekend gemaakt. Op de desbetreffende info-pagina vinden jullie de juiste data terug, onder de hoofding “planning”

De opleidingen bestaan uit een deel lesdagen in België (start eind februari, en loopt tot eind juni). Eind juli gaan we dan naar de Écrins voor een weekje buitenlandstage, waar de cursisten hun kennis in praktijk kunnen omzetten.

De opleiding “Basic Canyoneer” is ook dit jaar op aanvraag. Wij raden cursisten sterk aan om direct voor de opleiding Zelfstandig Canyoneer te gaan, maar als iemand toch liever de BC volgt dan kan dat… gelieve ons dat geval even te contacteren!

De inschrijvingen staan open, u kan zich nu reeds registreren. Vanzelfsprekend is het zo dat dit onder voorbehoud is, want we weten nu nog niet wat de corona-maatregelen in maart of april gaan inhouden. :-/

Canyoning met CTV

Canyoning met CTV in de Écrins

Techniekdag 13 juni 2020, Hasselt

Op zaterdag 13 juni organiseert CTV een tweede techniekdag in corona-tijden, op de buitenmuur van Hasselt, en dit onder strikte voorwaarden en COVID19 regels. Als gevolg daarvan is de capaciteit beperkt, en kan er enkel deelgenomen worden door op voorhand in te schrijven.

De kostprijs is 10 euro per deelnemer. Voor 13 juni zijn er slechts 12 plaatsen vrij. Als u wilt komen oefenen, gelieve dan zo snel mogelijk in te schrijven via https://wordpress.canyonteamvlaanderen.be/events/techniekdag-13-juni-2020-hasselt/

Het huishoudelijke reglement en de supplementaire corona maatregelen kan u op deze pagina downloaden: https://wordpress.canyonteamvlaanderen.be/extra/reglement-klimtoren/