Canyon Team Vlaanderen vzw

Leer Canyoningen

Canyoning is voor het grote publiek relatief nieuw,

maar desalniettemin is het  één van de prachtigste disciplines binnen de bergsport.

In kloven ontstaan door een spel van water en wind, aardbevingen of vulkanisme speelt alles zich af. Gaande van wandelen, (af)klimmen, glijden, springen en rappellen daalt men de canyon af!
Deze technische aspecten moeten uiteraard op een veilig en verantwoorde wijze uitgevoerd worden om ten volle te kunnen genieten van alles wat canyoning zo uniek maakt. Het assortiment opleidingen gaande van beginners- tot gevorderdenopleidingen maakt je wegwijs in deze adembenemende sport!

De canyon opleidingen richten zich zowel tot de ervaren canyoneers als tot de absolute beginners. Sommige activiteiten kan je vanaf elk niveau instappen, andere vereisen wel degelijk een bepaalde voorkennis.

Aan welke opleidingen jij kan deelnemen, vind je hieronder.

Als beginner:

 • Opleiding
 • Zelfstandig Canyoneer
 • Techniekdagen
 • Wildwaterstage

 

Met reeds een basiservaring:

 • Opleiding Zelfstandig Canyoneer
 • Techniekdagen
 • Treffen voor beginners
 • Wildwaterstage

Doorgedreven ervaring:

 • Equipeerstage
 • Techniekdagen
 • Treffen voor gevorderden
 • Wildwaterstage

 

Instappen mogelijk vanaf elk niveau

De techniekdagen bedoeld om in droge maar wel hoge omstandigheden onze technieken onder de knie te krijgen, gaan door in België en zijn niet niveaugebonden. Dat wil zeggen dat je er dus terecht kan als beginner maar evengoed als je al wat meer of zelfs meer ervaring hebt. Een dag missen of een wat meer oefening nodig vormen dus geen probleem: je volgt de canyonschool op je eigen tempo! Het inschrijven gebeurt per dag en je dient op dat moment gewoon je huidig niveau aan te duiden zodat er voldoende stageleiders kunnen voorzien worden voor de verschillende niveaus.

De techniekdagen mogen NIET je eerste stappen zijn in de canyonsport. Ze zijn bedoeld om ervaren en semi-ervaren canyonees de kans te geven hun technieken in te oefenen. Dit gebeurt onder toezicht van één ervaren canyon instructeur die hier en daar een woordje uitleg maar veleer een moment om zelfstandig doch onder supervisie in te oefenen.
Als beginner raden we je aan de cursus “Zelfstandig Canyoneer” te volgen.

Bij de wildwaterstage kunnen zowel de beginner als de gevorderde canyoneer terecht. Kunnen zwemmen is uiteraard wel een vereiste! Eén van de grootste risico’s bij canyoning schuilt in de kracht van het water, velen worden verrast wanneer in een canyon blijkt dat het water zich niet gedraagt zoals ik het zwembad. De wildwaterdagen zijn een uitgelezen mogelijkheid om in veilige omstandigheden de kracht van het water, waterbewegingen en vooral je eigen grenzen hierin te leren kennen.

Instappen als beginner

Opleiding Zelfstandig Canyoneer: Deze opleiding bestaat uit vier vaste techniekdagen in België gevolgd door een vierdaagse praktische toepassing van je geleerde technieken in canyons, hiervoor trekken we uiteraard naar het buitenland. Na deze opleiding heb je voldoende bagage om canyons van een beperkt niveau zelfstandig af te dalen, kan je het niveau van een af te dalen canyon inschatten en kan je als teamlid meedraaien bij afdalingen van zwaardere canyons. Heb je reeds touwervaring vanuit een andere sport of ben je al even bezig met canyoning maar ben je niet zeker of je wel de juiste technieken toepast? Dan is deze opleiding uiteraard ook iets voor jou.

Instappen met een basiservaring canyoning

Voor de treffens dien je minimum niveau zelfstandig canyoneer te zijn. Dit wil zeggen dat je de opleiding met succes hebt afgerond of je je ervaring op een andere manier of plaats hebt verkregen. Als je niet zeker bent of je over voldoende ervaring beschikt, contacteer je best even CTV. De treffens zijn geen opleidingen, er worden dus geen monitoren voorzien die gaan lesgeven. De groep beslist ter plaatse wie welke canyons wenst af te dalen en plant dit onderling. Uiteraard zijn er monitoren aanwezig die de streek goed kennen en advies kunnen geven.
Op dit niveau kan je uiteraard nog steeds deelnemen aan de techniekdagen of een wildwaterstage.

 

Instappen met doorgedreven ervaring

Naast de techniekdagen en de wildwaterstages kan je als gevorderde canyoneer deelnemen aan gevorderde treffens en aan de gevorderde technische stages.
Op de gevorderde treffens worden canyons afgedaald van een hoger niveau,voldoende ervaring is dus vereist.

Geef een reactie